Skip to main content

Αναζητείται «χρυσή τομή» για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Τη «χρυσή τομή» ως προς τον χρόνο και τον τρόπο ανοίγματος των σχολείων σε συνθήκες πρωτοφανούς διασποράς του κορονωϊού στη χώρα θα αναζητήσουν το μεσημέρι (14:00)  η επιτροπή λοιμωξιολόγων και η κυβέρνηση ενώ ταυτόχρονα επιχειρείται να διασφαλιστεί ότι οι αποφάσεις αυτή τη φορά θα είναι οριστικές και δεν θα επαναληφθούν παλινωδίες όπως εκείνες με τα μέτρα των εορτών. 

Μετά από επανειλημμένες σχετικές διαβεβαιώσεις η κυβέρνηση χθες προανήγγειλε ουσιαστικά δια της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου. Όμως οι επιφυλάξεις που εκφράζει μερίδα των ειδικών για το αποτέλεσμα που θα έχει μια τέτοια ενέργεια σε μια περίοδο υπερδιασποράς του ιού καθιστά ιδιαίτερα κρίσιμη τη σημερινή συνεδρίαση ως προς τα πρόσθετα μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν για την προστασία των παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων. Μέχρι στιγμής ένα από τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι αφορά το ενδεχόμενο να διενεργούνται συχνότερα self test κάτι που όμως δεν αναμένεται να κριθεί αρκετό λόγω της χαμηλότερης αξιοπιστίας τους. Μια άλλη πρόταση που συζητείται, χωρίς να έχει διαμορφωθεί ακόμη ομοφωνία, αφορά το ενδεχόμενο αντικατάστασης των self test με δωρεάν rapid test ενώ στην ατζέντα βρίσκεται και το ζήτημα της αποφασιστικής ενίσχυσης των διαδικασιών ιχνηλάτησης κρουσμάτων.

Φίλης: Να καταργηθεί το σύστημα 50% + 1   

Ενόψει της σημερινής συνεδρίασης ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, κατέθεσε δέσμη προτάσεων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων ζητώντας μεταξύ άλλων να καταργηθεί η αμφιλεγόμενη πρακτική του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει ότι ένα τμήμα θα κλείνει μόνο αν νοσήσει το 50% + 1 του συνόλου των μαθητών. Ειδικότερα ο κ. Φίλης ζήτησε να διακόπτεται η λειτουργία ενός τμήματος στο πρώτο κρούσμα για όσο χρόνο καθορίσει η επιστημονική επιτροπή προκειμένου να υποβάλλονται σε δωρεάν μοριακό τεστ όλοι οι μαθητές και να «σπάσει» η αλυσίδα της μεταδοτικότητας. Ακόμη ο κ. Φίλης πρότεινε μεταξύ άλλων να μειωθεί ο συνωστισμός σε τάξεις με περισσότερα από 24 παιδιά, να καταργηθούν οι συγχωνεύσεις τμημάτων που οδηγούν σε υπερσυνωστισμό, να συνταγογραφούνται μοριακά τεστ, να λάβουν άδεια ειδικού σκοπού οι εκπαιδευτικοί με υποκείμενα νοσήματα και να χορηγηθούν δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ειδικές μάσκες προστασίας από την Όμικρον.

Διχογνωμίες των ειδικών για το χρόνο ανοίγματος

Το άνοιγμα των σχολείων σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης φαίνεται να διχάζει πάντως και τους ειδικούς. Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη ανέφερε ξεκάθαρα ότι «δεν υπάρχει λόγος να μείνουν κλειστά τα σχολεία» μετά τις 10 Ιανουαρίου αλλά αναγνώρισε η κορύφωση των κρουσμάτων αναμένεται στις 12 με 15 Ιανουαρίου. Πρότεινε πάντως να υπάρξει αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων και να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα ατομικής προστασίας.

Στον αντίποδα ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης προειδοποίησε ότι έρχεται «τσουνάμι» κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες και πρότεινε να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου. «Με τόσο ιό στον αέρα και τόσα κρούσματα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία, από τα οποία εξαρτάται η λειτουργία της κοινωνίας. Δεν χρειάζεται να κρίνουμε άρον άρον, υπό χειρότερες συνθήκες, όπως έγινε την Πρωτοχρονιά» ανέφερε.